Aproximativ 60% din populația României va avea, la un moment dat în viață, nevoie de sânge. Însă deocamdată doar 2% dintre români donează. „Transformă picătura în infinit!” este mesajul prin care federația de asociații studențești AMiCUS și-a propus ca, în timpului congresului pe care îl organizează o dată la patru ani, să invite românii să doneze sânge.
Sub deviza „Conectează-te nelimitat la Viață”, federația AMiCUS va demara campania de donare în perioada 10-14 august, în cadrul ediției 2016 a Congresului Național de Tineret, organizat la Târgu Mureș de către Departamentului de Tineret al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și care va reuni peste 2.000 de tineri din România și diaspora. Congresul, care este centrat pe socializare, pe misiune, pe ateliere pentru dezvoltare personală, muzică de calitate, lansare de proiecte noi și standuri interactive, cuprinde și proiecte sociale ad-hoc, între care și campania „Transformă picătura în infinit!”.
Estimări citate de organizatorii campaniei de donare spun că necesarul anual, în România, este de 500.000 de unități (o unitate are 450 ml de sânge total). În București, necesarul zilnic este de 1.000 de unități. Iar anul trecut doar 66% din cererea de sânge a putut fi acoperită.
Potrivit Centrului de Transfuzie Sanguină București, în timpul unei donări se colectează 450 ml de sânge total, cantitate care se reface ca volum în 60 de minute, iar celular în 2-3 săptămâni. După colectare, cele trei componente majore ale sângelui – trombocitele, plasma și celulele roșii de sânge – sunt separate, astfel încât să poată fi transfuzate la mai mulți pacienți cu nevoi diferită. Rareori o persoană are nevoie de sânge integral.
O persoană care dorește să doneze trebuie să fie adult (18-60 ani) sănătos, să lase minim două luni între donările de sânge total, să nu depășească 5 donări anuale (bărbați) sau 4 donări pe an (femei). Donarea de sânge total durează 8-10 minute, timp în care este recoltată o unitate. Cineva are nevoie de sânge o dată la trei secunde.