Studenti și angajati cu experientă au stat la coadă la un târg de joburi IT din Capitală

17.03.2024 - A fost aglomeraţie mare la Palatul Parlamentului din Bucureşti. Studenţi si chiar persoane cu experienţă aflate fie în căutarea unor stagii de practică, fie a unor locuri de muncă bine plătite, în domeniul IT. Ca să aibă acces în clădire, oamenii au stat răbdători la rând.
Măsurile fiscale adoptate anul trecut de către Guvern au eliminat o parte dintre facilitățile din domeniul IT, astfel că în momentul de față doar angajații care au un venit brut sub 10.000 de lei sunt scutiți de plata impozitului. Cu toate acestea, mulți tineri își caută un loc de muncă în acest domeniu.
Peste 60 de companii din țară și din străinătate au venit în întâmpinarea studenților care vor să lucreze în IT, dar și a celor care vor să facă o conversie profesională.
Georgiana Grigoreanu, organizator: Există posturi de software engineer, software developer, cam tot ce este în IT. Salariile pleacă de la 2.500, ajung la 5.000 de lei, dar dacă sunt seniori, pleacă de la 8.000 de lei și se duc în sus.
Corneliu Zaharia, director companie IT: Căutăm tineri care să înțeleagă electronică sau IT, programare. Noi proiectăm circuite integrate și aici pare că găsim studenții care înțeleg asta și ne pot ajuta să creștem în viitor.
Introducerea impozitului pe venit pentru angajații care au un salariu mai mare de 10.000 de lei a afectat întregul sector, spun reprezentanții companiilor, însă aceștia au găsit soluții pentru a-i atrage în continuare pe angajați.
Miruna Costin, reprezentant companie IT: S-a mărit suma pe partea asta de tichete de masă, s-au adăugat zile de concediu în plus, încă sunt discuții.
Statisticile oficiale arată totuși că după eliminarea facilităților fiscale, în noiembrie anul trecut, unele firme din IT, dar și din construcții și agricultură, au amânat angajările, iar salariile oferite au mai scăzut.

sursa: TVR