O echipă de cercetători americani a publicat recent concluziile unor studii în domeniul nutriției, care s-a întins pe o perioadă de 3 trei decenii și care așează vegetalele în contrast cu alimentele din carne în cursa pentru o viață lungă.
Studiul publicat luni, în JAMA Internal Medicine a fost condus de Dr. Mingyang Song, cercetător la Spitalul General Massachusetts și la Școala de Sănătate Publică Harvard. Rezultatele studiului leagă consumul de carne (în special carne roșie) de un risc de deces ridicat. Cât despre consumul de proteină vegetală, spun cercetătorii, efectul este invers.
Song menționează că importantă pentru o sănătate bună pe termen lung este nu doar atingerea necesarului zilnic de proteine, ci și sursa proteinelor consumate. Iar studiul așează proteina vegetală pe o treaptă superioară proteinei animale.
Proteina animală vs proteina de origine vegetală
Cercetătorii au analizat date de la 131.342 de adulți cu privire la consumul de proteine zilnice. Datele provin din două studii naționale, Nurses’ Health Study și Health Professionals Follow-up Study care se întind pe aproape 3 decenii. Obiectivul studiului dr. Song a fost examinarea modului în care consumul de proteine animale sau vegetale se asociază cu riscul de deces.
Potrivit rezultatelor, o creștere cu 10% a proteinelor de origine animală înseamnă o creștere cu 2% a riscului de deces per ansamblu, și o creștere cu 8% a riscului de a muri de o boală cardiovasculară. În privința proteinei vegetale, o creștere de doar 3% a fost asociat unei scăderi de 10% a riscului de deces per ansamblu și 12% a riscului mortalității datorat bolilor cardiovasculare, notează CNN.
La întrebarea de ce proteina animală este legată de mortalitate iar proteina vegetală de scăderea riscului mortalității, Song a precizat că deși se poate încerca un răspuns problema rămâne un mister.
Trebuie menționat că asocierea consumul de proteine animale cu riscul de deces a fost mai pregnantă în rândul participanților care aveau cel puțin un obicei nesănătos în stilul de viață, precum fumatul, consumul mare de alcool, obezitatea, sau inactivitatea fizică.
Alimentația ideală după acest studiu!
„Sursele bune de mâncare ar fi pâinea din cereale integrale, cereale, nuci și legume” spune Song. Tot el recomandă și soia ca fiind o sursă bună de proteine, notează CNN.
Iar Kim Robien, profesor asociat la Institutul de Sănătate publică din cadrul Universității George Washington care nu a fost implicată în studiu a făcut următoarea observație: „Oamenii a căror dietă cuprinde predominant proteine de origine vegetală tind să își mențină mai ușor greutatea în limitele normale și riscă mai puțin să sufere de boli cronice, precum cele cele cardiovasculare, diabet sau cancer.”
Studiul a găsit rezultate împărțite cu privire la ouă și lactate, despre care cercetătorii susțin că nu sunt atât de periculoase pentru sănătate precum carnea roșie sau cea procesată, dar sunt mai nocive decât peștele sau carnea de pui. „Când sunt comparate lactatele și ouăle și de cealaltă parte carnea roșie, pot fi considerate o sursă bună, dar peștele și puiul ar fi o sursa mai bună” a spus Song potrivit HealthDay Reporter.
sursa: semneletimpului.ro