15.05.2017- Dioxidul de carbon ar putea contribui la senzaţia de foame! Studii realizate pe animale de laborator şi pe un eşantion redus de subiecţi umani sugerează că apa acidulată ar favoriza luarea în greutate, scrie DailyMail.
Savanţii au testat teoria pe 16 cobai, care aveau la începutul studiului aceeaşi greutate, împărţiţi în patru grupuri: primul grup a primit apă mineală cabogazoasă, al doilea - o băutură plată îndulcită, al treilea - o băutură acidulată îndulcită, iar al patrulea - o băutură acidulată dietetică, cu îndulcitori.
Toate animalele au avut accces nelimitat la hrană, iar după 3 luni, cercetătorii au constatat că cele care consumaseră băuturi acidulate cântăreau mai mult decât cele care consumaseră băuturi fără acid.
Astfel, savanţii au calculat că şoarecii hidrataţi cu băuturi acidulate consumă cu 20% mai multe alimente decât ceilalţi. La un an de la experiment, şoarecii cărora li se dăduseră băuturi acidulate prezentau depozite semnificative de grăsime în jurul organelor vitale, iar testele de sânge au relevat niveluri foarte mari ale hormonului grelină, numit şi hormonul foamei.
Apoi, experţii au efectuat acelaşi experiment pe 20 de persoane adulte, sănătoase şi normoponderale. La final, au constatat că nivelul grelinei în cazul celor care consumaseră apă acidulată era de 6 ori mai crescut decât în cazul celor care băuseră apă plată.
Promotorii anti-obezitate recomandă astfel ca studii ulterioare de mare amploare să aibă în vedere acest aspect, pentru a ajunge la o concluzie relevantă.
Savanţii au testat teoria pe 16 cobai, care aveau la începutul studiului aceeaşi greutate, împărţiţi în patru grupuri: primul grup a primit apă mineală cabogazoasă, al doilea - o băutură plată îndulcită, al treilea - o băutură acidulată îndulcită, iar al patrulea - o băutură acidulată dietetică, cu îndulcitori.
Toate animalele au avut accces nelimitat la hrană, iar după 3 luni, cercetătorii au constatat că cele care consumaseră băuturi acidulate cântăreau mai mult decât cele care consumaseră băuturi fără acid.
Astfel, savanţii au calculat că şoarecii hidrataţi cu băuturi acidulate consumă cu 20% mai multe alimente decât ceilalţi. La un an de la experiment, şoarecii cărora li se dăduseră băuturi acidulate prezentau depozite semnificative de grăsime în jurul organelor vitale, iar testele de sânge au relevat niveluri foarte mari ale hormonului grelină, numit şi hormonul foamei.
Apoi, experţii au efectuat acelaşi experiment pe 20 de persoane adulte, sănătoase şi normoponderale. La final, au constatat că nivelul grelinei în cazul celor care consumaseră apă acidulată era de 6 ori mai crescut decât în cazul celor care băuseră apă plată.
Promotorii anti-obezitate recomandă astfel ca studii ulterioare de mare amploare să aibă în vedere acest aspect, pentru a ajunge la o concluzie relevantă.