STUDIU: Munca în ture variabile ar putea afecta sănătatea timp de decenii

06.04.2024 - Un program de lucru variabil, în ture, are efecte imediate asupra sănătății, care nu dispar atunci când se revine la un program regulat. Un studiu arată ca cei care au lucrat în ture variabile în tinerețe o duc mai prost cu sănătatea după 50 ani.
Publicată în jurnalul medical PLOS ONE, cercetarea a definit programul de lucru regulat între orele 06:00 dimineața și 18:00. Turele de seară, de noapte, în special cele dintr-un program variabil au fost indicate ca fiind un factor de risc pentru sănătate pe termen lung.
„Cei care muncesc după un program cu orice fel de variație sau volatilitate dorm în general mai puține ore pe zi, au o calitate mai scăzută a somnului, funcții mentale și fizice mai scăzute și o rată mai mare de raportare a problemelor de sănătate și depresie după vârsta de 50 ani, față de cei cu un program de muncă regulat sau standard”, se arată în studiul citat de CNN.
Specialiștii au ajuns la acest concluzii pe baza datelor a peste 7.300 de participanți la un studiu pe termen lung, început în SUA în 1979. Efectele muncii neregulate în tinerețe au același impact asupra sănătății ca abandonarea studiilor liceale (legată de obicei de un nivel mai mare de muncă fizică).
Mai mult, cei care au lucrat după un program variabil o duc mai prost cu sănătatea după 50 de ani decât cei care au fost șomeri o mare parte din viață.

sursa: ziare.com