Concluziile din studiul cercetătorilor americani, publicat în revista Nature, au fost obţinute prin analizarea datelor din ultimele decenii referitoare la longevitatea umană.
Savanţii spun că, deşi este posibil ca un număr extrem de mic de oameni să trăiască mai mult de 115 ani, şansele ca acest fapt să se întâmple sunt atât de mici, încât ar trebui să fie analizate populaţiile de pe 10.000 de planete asemănătoare Terrei pentru a descoperi o persoană în vârstă de 125 de ani.
Însă, în timp ce unii oameni de ştiinţă au lăudat studiul, alţii au spus că el reprezintă ”o caricatură jalnică”.
Speranţa de viaţă a oamenilor a crescut fără încetaare începând din secolul al XIX-lea, datorită vaccinurilor, antibioticelor, naşterilor mai sigure şi progreselor medicale făcute în lupta împotriva unor boli mortale precum cancerul şi maladiile cardiace.
Savanţii din New York au analizat datele furnizate de Human Mortality Database şi decesele super-centenarilor (persoane care depăşesc vârsta de 110 ani) din Franţa, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite.
Potrivit acestor date, ritmul de creştere a speranţei de viaţă a încetinit foarte mult în rândul persoanelor centenare şi că vârsta maximă la care se înregistrează decesul acestora s-a plafonat în ultimele două decenii în jurul vârstei de 115 ani.
Profesorul Jan Vijg, unul dintre cercetătorii de la Albert Einstein College of Medicine din New York, a declarat pentru BBC News: ”În cazul persoanelor de peste 105 ani, am observat foarte puţine progrese, iar acestea ne spun că ne apropiem cel mai probabil de limita de longevitate a vieţii umane”.
”Pentru prima dată în istorie am putut să observăm acest fapt. Se pare că speranţa de viaţă maximă - acest plafon, această barieră - este de 115 ani. E aproape imposibil să ajungi mai departe de atât. Ar fi nevoie de 10.000 de lumi ca a noastră pentru a găsi un individ care să trăiască până la 125 de ani - aşadar, vorbim despre o şansă foarte mică”, a adăugat acelaşi cercetător.