Studiu: România are cea mai scăzută rată a vaccinării, din 190 de ţări

Ţara noastră ocupă un ruşinos loc fruntaş în topul statelor cu cea mai mare scădere a ratei vaccinării, între anii 2009 şi 2013. Următoarele locuri sunt ocupate de San Marino şi Letonia. La polul opus se află Malta, Marea Britanie şi Zimbabwe, ţări în care rata imunizării a crescut semnificativ.
Studiul, care se bazează îndeosebi pe vaccinul împotriva difteriei, tetanosului dar şi pe cel care previne tuberculoza, a analizat date din ultimii 30 de ani şi le-a corelat cu factori economici şi sociali. Cifrele îngrijorătoare sunt recunoscute şi de specialiştii din ţara noastră.
Rata vaccinării a scăzut semnificativ, în ultimii ani, în România, depăşind procentul de siguranţă de 95%. Cei mai mulţi dintre părinţii care refuză imunizarea copiilor sunt în Capitală, 22%.
„Noi momentan suntem împotrivă, încă nu am vaccinat-o şi nici nu cred că o să o vaccinăm, pentru că există multe riscuri la care statul nostru nu-şi asumă niciun risc, nu e nimic reglementat foarte clar. În caz că păţeşte copilul ceva, statul pur şi simplu zice: A fost un caz şi atâta tot,” spune un părinte.
Iar familiile pro-imunizare se confruntă cu alte probleme: lipsa dozelor de la medicii de familie.
„Nu găsim, copilul nostru trebuia vaccinat de acum o lună, nu există pe stoc, aşteptăm, e o situaţie care se repetă aproximativ în fiecare an, la intervale periodice, asta e, nu putem nici să cumpărăm, nici din sistemul medical,” se plânge un părinte.
„Le-am cumpărat. Chiar şi pe cele gratuite, am cumpărat o altă alternativă, pentru că nu am mai găsit pe piaţă ceea ce căutam, şi le-am găsit în farmacii cu greu. Acum trebuie să facem vaccinul de 11 luni şi mă gândesc cu groază că nu-l găsesc,” spune un părinte.
Ministerul Sănătăţii dă vina pe producător, cu care a reziliat contractul săptămâna trecută. Şi totuşi, vaccinul încă nu a ajuns la medici.
„Ministerul Sănătăţii va achiziţiona în procedură de urgenţă, perioada imediat următoare înseamnă o săptămână până la maximum 10 zile, o cantitate suficientă de vaccin hexavalent pentru a fi pus pe piaţă, prin DSP-uri, respectiv medicii de familie, astfel încât să nu se prelungească întârzierile la graficul de vaccinare la copii, în mod nejustificat,” precizează Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
Între timp, Ministerul Sănătăţii a început demersurile pentru găsirea unui nou producător care să asigure vaccinul hexavalent.