Studiu: Unu din trei români consumă tutun. Peste 5 milioane de persoane fumează zilnic

25.09.2019 - Fumatul provoacă boli grave, cum ar fi cancer, bronşită cronică, accident vascular cerebral sau infertilitate. Grav e că o treime dintre fumătorii români sunt tineri cu vârste între 15 şi 24 de ani.
Potrivit studiului, majoritatea românilor fumează în primele 30 de minute de la trezire.
Fumatul ţigărilor clasice este interzis în spaţiile închise de trei ani. Însă medicii cer de mai mult timp înăsprirea legii. Vor ca aceeaşi regulă să se aplice şi în cazul ţigărilor care nu scot fum.
Un bărbat fumează în medie 18 ţigări pe zi. Iar o femeie, 13. Dacă vreţi să renunţaţi la fumat puteţi beneficia de consultaţii şi medicamente gratuite. Trebuie dpar să sunaţi la numerele scrise pe pachetele de ţigări şi primiţi ajutor de specialitate.
Consumul de tutun omoară peste opt milioane de oameni din întreaga lume în fiecare an. 1,2 milioane de decese sunt rezultatul expunerii nefumătorilor la fumul de ţigară ambiental.
Reprezentantul INSP, dr. Andra Curta a arătat marți  că rezultatele cheie ale celui mai recent studiu global privind tutunul la adulți (GATS România 2018) indică faptul că în momentul de față, în România 5,63 de milioane de persoane sunt fumători curenți de tutun.