Studiu: Valurile periculoase de caniculă vor fi și de 10 ori mai frecvente în unele regiuni din Europa

27.08.2022 - Potrivit unui studiu publicat joi în Communications Earth & Environment de către cercetătorii de la Universitatea Harvard și Universitatea Washington, este prognozată o intensificare a valurilor de căldură în statele de la latitudini medii, precum SUA, China, Japonia și cele din Vestul Europei.
Valurile mortale de căldură sunt în prezent rare la latitudini medii, însă probabil ele vor începe să aibă loc anual în aceste regiuni. 
Situația va fi și mai gravă la tropice, unde oamenii ar putea fi expuși la căldură periculoasă în majoritatea zilelor din an. Zilele de „caniculă extrem de periculoasă” – care sunt definite ca fiind cu temperaturi de 51 de grade Celsius – s-ar putea dubla. Experții spun că acele niveluri de căldură împing limitele supraviețuirii umane.
Prognozele au fost făcute presupunând că temperaturile medii globale vor crește cu două grade Celsius, o limită stabilită în cadrul Acordului de la Paris din 2015. Acordul spune că un obiectiv de 1,5 grade Celsius de încălzire maximă este de preferat și că există un ritm tot mai ridicat în lume pentru a menține limita de 1,5 grade Celsius prin eliminarea mai aprofundată și mai rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră.

surse: Digi24/ G4Media