Pentru fiecare ambalaj din plastic nereciclat, România plăteşte o taxă de 80 de euro-centi Uniunii Europene

26.11.2022 - Plasticul este o ameninţare chinuitoare pentru mediul înconjurător. Îl folosim în foarte multe feluri, îl îmbrăcăm, şi am ajuns chiar să îl mâncăm şi să îl respirăm. Reciclarea este o prioritate, pentru a nu avea daune şi mai mari. O directivă europeană obligă ţările membre să reducă deşeurile din platic, dar România nu excelează deloc la acest capitol.
Datele Eurostat arată că reciclăm mai puţin de o treime din deşeurile de ambalaje din plastic. Mai prost decât noi stau polonezii şi austriecii. Statele care performează la reciclarea ambalajelor din plastic sunt Ţările de Jos, Lituania şi Slovacia.
Fiecare ambalaj nereciclat este taxat de UE cu 80 de eurocenţi. Şi astfel, România plăteşte anual 200 de milioane de euro. Şi vom plăti şi mai mult de anul viitor.
Directiva pe plastic care va obligă toate statele Uniunii Europene care nu colectează şi nu reciclează plastic să plătească o taxă suplimentară. Această taxă suplimentară se va plăti din bugetul Ministerului de Finanţe”, anunță Tanczos Barna, ministrul Mediului.
Un sistem de garanție-returnare ar reduce deşeurile din plastic şi ar da un imbold economiei circulare. Lege există, dar nu se aplică.
De aproape două luni în fiecare magazin din ţară trebuia să găsim un automat unde puteam să ducem pet-urile, pentru care iniţial plăteam în plus la casă 50 de bani când cumpăram suc, apă şi pe care îi recuperăm când introduceam  pet-ul în aparat.
Sistemul de garanție-returnare a fost amânat pentru finalul anului viitor.