1. Turmeric – o lingură din acest condiment indian acoperă 16 procente din doza de fier recomandată zilnic. În plus, conţine o cantitate importantă de curcumin, care are proprietăţi antiinflamatorii și antioxidante, dar și vitaminele A și B6. Printre beneficiile pe care le oferă tumericul se numără prevenirea atacurilor de cord în cazul pacienţilor care au suferit o operaţie bypass și îmbunătăţirea efectelor chemoterapiei la persoanele cu cancer la sân.
2. Ghimbirul – rădăcina acestui ingredient din bucătăria Thai este eficient în tratarea stărilor de greaţă și a problemelor digestive. În plus, Institutul Naţional de Sănătate American recomandă acest aliment pentru tratarea migrenelor, a durerilor de dinţi și a tusei. Alte cercetări notează că este eficient în cazul pacienţilor de astm, dar și ca analgezic pentru durerile musculare, articulare sau cele provocate de artrită.
3. Chimion (a nu se confunda cu „chimen”) – folosit adesea în dietele mediteraneene, dar și în cele turcești, acest condiment este bogat în fier și calciu, dar are și proprietăţi antibacteriene, fiind eficient în eliminarea bacteriilor asociate cu ulcerul. Chimionul contribuie și la micșorarea glicemiei.
4. Năutul – este un aliment extrem de popular în Egipt, dar și în Israel și în alte ţări din Orientul Mijlociu. Boabele de năut, folosite în prepararea deliciosului humus, sunt bogate în proteine, fibre, minerale, precum magneziul și zincul, și acid folic. De asemenea, sunt o sursă extraordinară de riboflavină, niacină și tiamină.
Pe lista super-alimentelor din întreaga lume pot fi adăugate și măslinele, cunoscute în Grecia pentru proprietăţile benefice pentru inimă, coriandrul, folosit intens în bucătăria vietnameză și care luptă împotriva bacteriilor și contribuie la reglarea colesterolului și a glicemiei, roșiile, bogate în licopen care previne creșterea celulelor canceroase la nivelul sânilor, a colonului și a prostatei, fasolea neagră, care conţine proteine și are efecte antioxidante, sau lintea, extrem de folosită în Pakistan, benefică în scăderea colesterolului și a glicemiei, dar și în dietele de slăbire.