22.12.2016- O porție de 28 de grame de migdale (sau 24 de sâmburi) conține circa 70 de miligrame de calciu, scriu experții de la Harvard School of Public Health. Aceste fructe oleaginoase trebuie însă consumate cu moderație, întrucât sunt bogate în calorii și grăsimi.
De asemenea, în loc de lapte de origine animală, se poate folosi lapte vegetal pentru a asigura aportul zilnic de calciu. De exemplu, o porție de 0,23 litri de lapte de migdale conține circa 300 de grame de calciu, notează Natural Health. Se obține un beneficiu și mai mare dacă se combină cu porția de ovăz integral de la micul dejun, deoarece și acesta din urmă este bogat în calciu, notează HuffPost.
Calciul este conținut și de o gamă variată de semințe, pe care le poți consuma fie ca atare, fie le poți adăuga în cerealele de dimineață, în salate sau în preparatele preferate. De exemplu, o porție de 28 de grame de semințe de floarea soarelui are circa 50 de miligrame de calciu. Aceeași cantitate de semințe de chia conțin circa 179 de miligrame de calciu, în vreme ce o singură lingură de susan are 88 de grame de calciu, scrie Prevention.
Chiar și leguminoasele conțin calciu. Într-o jumătate de ceașcă de fasole albă, de exemplu, „încap” aproximativ 100 de miligrame de calciu. De asemenea, o ceașcă de boabe de soia, fierte fără sare, conține 260 de miligrame de calciu.
Potrivit recomandărilor Institutului Național de Sănătate din SUA, atât femeile între 19 și 70 de ani și bărbații de 19-50 de ani, ar trebui să consume în fiecare zi circa 1.000 de miligrame de calciu. În cazul femeilor de peste 70 de ani și bărbaților care au depășit 50 de ani, doza zilnică de calciu ar trebui mărită la 1.200 de miligrame. De asemenea, copiii și tinerii între 9 și 13 ani ar trebui să consume circa 1.300 de miligrame de calciu.