Sute de scoli, licee si gradinite din Romania sunt fara paza sau camere video

27.09.2017- Aproape jumătate din clădirile în care funcţionează şcolile din Braşov nu au pază asigurată şi nici sisteme de supraveghere video. În Suceava, 16 la sută din şcoli au pază umană, iar în Botoşani, trei sferturi din instituţiile şcolare sunt în siguranţă, având fie supraveghere video, fie umană.
Din cele 176 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică din judeţul Braşov, 120 au încheiat contracte pentru asigurarea pazei, respectiv pază proprie sau asigurată de către firme specializate de pază. Per total însă, în judeţul Braşov sunt 418 clădiri în care funcţionează unităţi şcolare, şi în conformitate cu datele deţinute de către Inspectoratul Şcolar Judeţean al judeţului Braşov, 195 dintre acestea nu au nici pază şi nici sisteme de supraveghere audio-video.
Inspectorul general şcolar prof. Ion Negrilă, a declarat, marţi că majoritatea unităţilor fără pază sunt din mediul rural, fiind vorba de 27 de şcoli, 7 licee şi 110 grădiniţe.
„Deocamdată, nu am avut incidente raportate în aceste unităţi şcolare, unde nu există deocamdată pază sau sisteme de supraveghere audio-video. Situaţia este acoperită în prezent de către primării în aceste zone şi avem o colaborare foarte bună şi cu Jandarmeria, dar avem proiecte pentru a rezolva situaţia pazei şi în aceste clădiri”, a explicat prof. Ion Negrilă.