Tablou cu Regele Ferdinand, restaurat și expus după mai bine de 70 de ani

08.11.2021 - O pictură care îl reprezintă pe Regele Ferdinand este expusă pentru prima dată după 73 de ani. Este o lucrare realizată în urmă cu peste 100 de ani. Zeci de ani a stat, alături de alte tablouri, în una din magaziile Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Picturile au fost cel mai probabil ascunse în ianuarie 1948, când sovieticii au vandalizat Sala Unirii.
Tabloul care îl reprezintă pe Regele Ferdinand este o raritate. A fost descoperit în urmă cu 10 ani, într-o magazie a Muzeului Național al Unirii. Este o pictură pe pânză, care a fost făcută sul și ascunsă.
Alte 6 picturi au fost descoperite în același loc.
Pentru muzeografi, descoperirea a fost o surpriză plăcută.
După ce a fost restaurată de către specialiștii de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, pictura este acum expusă în Sala Unirii din Alba Iulia.
Tabloul este semnat de Zogu Zaharescu, un portretist al boemei bucureștene, și a fost pictat înaintea încoronării.
Artistul îl reprezintă pe Regele Ferdinand stând pe un jilţ, în stilul consacrat al redării marilor personalităţi politice şi militare ale vremii.
Zogu Zaharescu nu este însă un artist al muzeelor, ci al colecțiilor private.
Alături de pictura care îl înfăţişează pe Regele Ferdinant, în depozitul Muzeului din Alba Iulia au mai fost găsite lucrări ale pictorilor Stoica Dumitrescu şi Pericle Capidan, care sunt supuse unor proceduri de restaurare.