Tarife mai mari la energie electrică, din vară. Expertii recomandă eficientizarea consumului

26.04.2025 - Energia electrică s-ar putea scumpi chiar în toiul verii. Furnizorii au pregătit deja preţuri mai mari, care se vor aplica de la 1 iulie, în condițiile în care tarifele plafonate vor fi eliminate. Experții recomandă să eficientizăm consumul, în contextul în care facturile la curent s-ar putea dubla, în unele situații.
Cei mai afectați de majorarea tarifelor la energie electrică ar urma să fie clienții casnici, care au un consum lunar de până în 100 de KWh și beneficiază de un preț plafonat de 68 de bani/Kwh.
De exemplu, un client casnic care plătește acum un preț plafonat de 68 de bani/KWh ar putea plăti, de la 1 iulie, odată cu re-liberalizarea pieței, între 1 leu și 1 leu și 60 de bani/Kwh, în funcție de furnizorul pe care îl alege și de zona de distribuție în care se află.
Astfel, pentru o familie care consumă circa 100 de kilowați și plătește 68 de lei pe lună, după 1 iulie pentru același consum, factura ar urma să crească la cel puțin 100 de lei.
Majorarea tarifelor la energie ar urma să apară tocmai într-o perioadă în care consumul va crește, ca urmare a folosirii aparatelor de aer condiționat.
Nu mai dăm drumul la aer, eu știu ce o să mai facem? Eu stau la curte, la mine e mai răcoare.
Ne limităm la un consum mai mic, să zic așa. Nu avem ce să facem. Cum am plătit până acum, vom plăti și înainte.
Reprezentanții furnizorilor de energie susțin însă că majorarea tarifelor e necesară în contextul în care prețurile au rămas plafonate de peste trei ani.
Laurenţiu Urluescu, preşedinte, Asociaţia Furnizorilor de Energie din România: Tariful de 0,68 lei/KWh este complet nesustenabil. Taxe, contribuții, tarife și alte chestii care nu sunt legate de energie și furnizorul e obligat să le bage în factură, se duc undeva până la 0,67 de lei. Asta înseamnă că îmi rămâne pentru energie pură 0,01 lei, aproape nimic. De asta acei consumatori în momentul când vor trebui să plătească și energia pe lângă celelalte taxe, tarife, o să aibă o creștere în factura finală.
Guvernul pregătește noi măsuri de sprijin, dar numai pentru persoanele vulnerabile. Ajutoarele se vor acorda în funcție de unele criteri, precum nivelul veniturilor, a precizat ministrul Energiei.
Pentru restul consumatorilor, experții recomandă să-și eficientieze consumul.
Ana Otilia Nuţu, expert în energie: Să ținem aerul condiționat nu la 20 de grade, ci la o temperatură confortabilă, dar mai aproape de temperatura de afară. Să nu lăsăm în priză încărcătoare de telefon. Sigur că nu consumă foarte mult, însă se adună. Atunci când ne gândim să ne schimbăm echipamentele electrocasnice, să ne uităm la echipamente cu un consum cât mai mic de energie.
Specialiștii mai recomandă clienților casnici care stau la casă să ia în calcul și varianta montării de panouri solare.

sursa: TVR