Taxe și impozite pentru români. Plătile se pot face și online

05.03.2020 - Puteți să plătiți și impozitul, căci până pe 31 martie, plata se face cu o reducere de 10%. Cu ocazia aceasta vă reamintim că nu e nevoie să stăm la coadă, plata se poate face și online pe ghiseul.ro. Poblema e că de multe ori apar peste noapte noi taxe de care nici nu știm și ne trezim datori. Ca să evităm aceste situații, iată un bilanț pe zone.
Din fericire, anul acesta clujenii nu vor avea de plătit taxe și impozite mai mari. Un motiv pentru această decizie a municipalității fiind creșterea bugetului general cu aproape 7,5% față de anul trecut, ajungând la peste 353 de milioane de euro.
Totusi, vorbim și despre taxe mai speciale, mai exact supraimpozitarea cu 500% a celor care dețin clădiri în zona centrală a orașului, însă nu au grijă de ele.
Se pare că această măsură a dat randament din 2016 și până acum, pentru că peste 500 de clădiri au fost reabilitate.
Clujenii au la dispoziție mai multe modalități de plată a impozitelor: online, prin virament bancar sau la ghișeu. Cei care plătesc până la sfârșitul lunii martie vor plăti cu 10% mai puțin.
În Craiova, cotele de impozitare pentru stabilirea taxele şi impozitele sunt la fel ca anul trecut, cu mici excepţii. De exemplu, s-a introdus taxa pentru parcarea de reședință, iar valoarea a fost stabilită în funcție de zonă. Astfel cei care locuiesc în  Zona 0 plătesc 150 lei/an, cei din Zona 1 - 120 lei/an și Zona 2 - 100 lei/an.
O altă noutate pentru anul acesta este aceea că s-a eliminat scutirea de la plata impozitului pentru clădirile care, potrivit legii, sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, muzee ori case memoriale, cu excepţia încăperilor care sunt folosite pentru activităţi economice.
În plus, se menține și acea bonificație de 10 la sută pentru plata anticipată până la 31 martie a impozitului integral pe clădiri, teren şi mijloace de transport.  Impozitele pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport  datorate anual se pot plăti în două rate egale, până la 31 martie, respectiv 30 septembrie, atât de persoanele fizice, cât şi de persoanele juridice. Autoritățile au pus la dispoziția craiovenilor  șapte puncte de plată, iar cei care nu vor să se deplaseze  au posibilitatea să plătească online pe pagina de internet www.ghișeul.ro.
De pe 1 februarie, ieșenii plătesc mai mult pentru un loc de parcare. Taxa pentru o oră de staționare a autoturismelor în parcările publice cu plată, concentrate în zona centrală a orașului, a fost mărită de la doi la cinci lei. Pentru microbuze, taxa este de 10 lei pe oră, pentru autobuze şi autocare - 15 lei, iar pentru camioane - 20 lei pe oră.
Potrivit autorităților, în cursul anului 2019, cele 745 de locuri din parcările publice cu plată au generat venituri de peste 970.000 de lei. Noile tarife ar duce la o creștere a veniturilor la bugetul local cu 134%, suma suplimentară urmând să fie folosită pentru amenajarea de noi locuri de parcare și achiziționarea de parcometre.
De asemenea, autoritățile spun că, prin mărirea acestor taxe, Iașul se aliniază la prețurile percepute în alte mari orașe, cum ar fi Timișoara sau Cluj-Napoca. În plus, majorarea ar trebui sa aibă ca rezultat fluidizarea traficului în centru.
La Timișoara, impozitele locale au rămas în 2020 la nivelul celor de anul trecut. Oricum, pentru timișoreni șocul a fost la începutul lui 2019, când s-au mărit substanțial impozitele pe mașini și pe clădirile deținute de persoanele juridice, o majorare cu 50 la sută.
De remarcat este faptul că se încurajează deplasarea cu mijloace nepoluante. Cei care dețin mașini electrice sunt scutiți de la plata impozitului.
Totuși, impozitele s-au indexat în acest an cu inflația ... nu e o majorare aplicată de administrația locală, însă contribuabilul simte o creștere de circa 4 la sută, ca urmare a indexării cu inflația.
O nouă taxă a apărut însă în 2020 la Timișoara, o taxă specială de căsătorie, de 1.000 de lei, pentru cei care vor să se căsătorească în altă parte decât la Casa Căsătoriilor.
Tot anul trecut a fost introdusă taxa pentru sprijinirea turismului, care este de 2% din tariful de cazare fără TVA. O taxă plătită de turiști.
Deși hotelierii s-au plâns că se luptă să supraviețuiască din cauza acestei taxe de turism și a impozitelor mărite, și au solicit public municipalității să renunțe la această taxă, administrația locală a menținut-o și în 2020.
Și în 2020 timișorenii care lasă în paragină clădirile sau terenurile pe care le au în proprietate pot fi supraimpozitați. În funcție de starea în care se află imobilul, proprietarul poate ajunge să plătească un impozit cu până la 500 la sută mai mare o măsură menită să îi determine pe proprietari să se îngrijească de starea imobilelor, astfel încât acestea să nu ajungă pericol public.
Timișoarenii sunt buni platnici, anul trecut 85 la sută și-au plătit impozitele aferente lui 2019.
Timișorenii vor beneficia în continuare de scutiri de impozite de 10%, dacă le plătesc cu anticipație, integral, până în 31 martie.

sursa: TVR