Te îmbolnăvești mai degrabă de la rude, prieteni și familie decât dintr-un tramvai aglomerat

21.12.2020 - De unde am luat Covid-19? Francezii au încercat să răspundă la această întrebare și au realizat un studiu pe 30.330 de persoane testate pozitiv în a doua jumătate a lunii octombrie. Răspunsurile lor și concluziile la care au ajuns cercetătorii confirmă un lucru pe care îl bănuiam: ne contaminăm mai degrabă din familie, de la cei apropiați, decât din mijloacele de transport în comun.
Studiul citat de RFI a fost publicat joi sub numele „ComCor” și a vrut să arate cum se îmbolnăvesc francezii de COVID-19. La el au lucrat Institutul Pasteur, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Agenţia pentru Sănătate Publică şi institutul de sondaje IPSOS. Primul aspect întrebat: știți de unde ați luat virusul? Doar 44% știau, 21% bănuiau sursa, iar 35% nu aveau nici cea mai mică idee. Dintre cei care știau, un sfert l-au indicat pe partenerul de viață. Cercetătorii ridică o sprânceană și cred că oamenii subestimează transmiterea virusului de către propriii copii, mai ales că ei nu prezintă simptome.
Cei care s-au infectat din afara casei au luat virusul tot de la cineva apropiat: rude, prieteni sau colegi de serviciu. Pe de altă parte, cercetarea arată că activitățile pe care francezii le consideră riscate (călătoria cu autobuzul/tramvaiul și cumpărăturile) antrenează, de fapt, un risc scăzut. În astfel de spații, toți poartă mască. Concluzia este că suntem mai tentați să ne ferim, să fim atenți la regulile de igienă în spațiile publice, printre străini, însă lăsăm garda jos printre apropiați.


sursa: RFI