Tot mai multe alerte alimentare, pericol de contaminare cu Listeria

17.02.2019 - Peste 100 de kilograme de file de somon afumat a retras deja ANSVSA din depozitele producătorilor de peşte. Iar alte aproape 100 de kilograme au fost scoase de pe rafturile magazinelor. Motivul - contaminare cu bacteria Listeria.
Inspectorii sanitar veterinari precizează că astfel de produse cu probleme încă se mai găsesc în unele hipermarketuri din Capitală, pentru că procesul de retragere nu s-a încheiat.
Rareş Hăbeanu, purtător de cuvânt al ANSVSA: „ Această bacterie, Listeria, poate să pătrundă în alimente, fie că vorbim de producţie, fie că vorbim de etapa de procesare, transport sau de vânzare, dacă se află la raft şi se deteriorează ambalajul”.
În timp ce alertele alimentare vin una după alta, clienţii spun că mizează pe intuiţie, atunci când sunt la cumpărături.
Adrian Marinescu, medic internist: „Când vorbim de complicaţii, asta apare la persoanele cu imunitate slabă.
Înseamnă că bacteria ajunge în sânge şi dă, pe o parte, sepsi, adică infecţia generalizată, sau poate să dea o afectare de tipul meningitei.â
Din păcate, sunt şi cazuri cu deces.
Nu ne dăm seama că am avut Listeria, nu se pune diagnosticul de listerioză şi trec de la sine”.
Dacă alertele privind somonul afumat au devenit din ce în ce mai frecvente în ultima perioadă, încă un produs a ajuns recent pe lista alimentelor periculoase pentru sănătate - fulgii de nucă de cocos vânduţi de o reţea de hipermarketuri. Produsul conţinea şi dioxid de sulf, deloc recomandat persoanelor alergice la sulfiţi.