Tot mai multe cazuri de infectare cu tulpina Delta, în timp ce Guvernul ia tot mai multe măsuri de relaxare

29.07.2021 - Ieri au fost raportate 159 de cazuri noi de Covid și un deces, pentru 24 de ore. În plus, sunt tot mai multe cazuri confirmate cu tulpina Delta în România. Cele mai recente au fost depistate în județul Constanța, unde o persoană infectată a murit. Totuşi, guvernul continuă să relaxeze și mai mult restricțiile. De la 1 august intră în vigoare reguli noi pentru festivaluri, nunți, botezuri, dar și pentru activitățile din baruri, cluburi sau săli de jocuri.
Șapte persoane s-au infectat cu varianta Delta a coronavirusului în județul Constanța. Cel mai tânăr pacient e un copil de numai 10 ani. O femeie de 68 de ani a pierdut lupta cu boală.
Patru dintre cazuri sunt în două familii, este vorba despre două mame și două fiice, una dintre mame fiind persoană care a decedat. Celelalte cazuri sunt din familii diferite. În urmă anchetei epidemiologice, au fost trimise și alte probe pentru secventiere.
În timp ce varianta Delta își face tot mai mult simțită prezența și în România, campania de vaccinare continuă să bată pasul pe loc. Doar puțîn peste 4 milioane 900 de mii de oameni, adică 25% din populație este imunizată cu cel puțîn o doză.
FLORIN CÎȚU, premierul României: “În România, vaccinarea nu e obligatorie. Tot ceea ce a ținut de accesul la vaccinare am făcut”.
Pentru cei vaccinați, guvernul a extins câteva facilități. În cluburi, discoteci sau în sălile de jocuri de noroc vor avea în continuare acces doar cei imunizați cu schemă completă.
RAED ARAFAT, șeful DSU: “Desfășurarea activității din baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri, până la capacitatea maximă a spațiilor închise în intervalul orar 5,00-02,00 dacă toți sunt vaccinați. Acolo se intră doar cu vaccin”.
Dacă toți invitații la nuntă sau la botez sunt imunizați, în interior pot petrece 400 de persoane, când rată de infectare în localitate e sub 2 cazuri la mia de locuitori. Tot de la 1 august, la spectacole și festivaluri în spații deschise vor putea participa cel mult 75.000 de persoane, vaccinate sau cu teste negative, ori care au trecut prin boală.