Traditii mai putin cunoscute legate de sarbatorile de iarna

25.12.2016- Huffington Post a pus laolaltă câteva dintre cele mai spectaculoase tradiţii de sarbatori. 
Filipinezii participă la Simbang Gabi, o serie de liturghii similare celor religioase romano-catolice, însă cu un puternic accent festiv, care includ imnuri în limba Tagalog, procesiuni cu lampioane din bambus în formă de stea şi mâncăruri filipineze.
Tradiţia datează încă din sec. XVI, când colonizarea spaniolilor a dus la convertirea populaţiei la catolicism. Cea mai mare parte din populaţia din colonie munceau de dimineaţă ca pescari sau fermieri, aşa că orele dinainte de răsărit au fost cele mai bune pentru slujbele religioase.
Koledouvane este o sărbătoare marcantă pentru orice bulgar. Începând cu noaptea de Ajun, colindătorii, numiti aici koledari, merg din casă în casă purtând pe umeri câte un koledarka – baston lung din lemn de stejar, bogat ornamentat şi sculptat cu figuri din mitologia bulgară – cântând colinde şi transmiţând urări de sănătate şi prosperitate.
Mexic, Guatemala şi părţi din Statele Unite: Posadas
Pentru posadas copiii şi adulţii se îmbracă ca Maria şi Iosif, şi participă la mici procesiuni.Tradiţia ar trebui să refacă drumul părinţilor Domnului Isus spre găsirea unui loc potrivit pentru naştere.
În fiecare seară, unul dintre „pelerini” găzduieşte o petrecere la el acasă. Invitaţii trebuie să cânte un cântec prin care cer adăpost, iar gazda le răspunde tot cântând, deschizându-le uşa. La sfârşitul petrecerii se rupe o piñata în formă de stea.
Parrada este o tradiţie puertoricană în care grupuri de prieteni şi chiar străini se adună pentru a lua cu asalt casele prietenilor în spiritul bucuriei de sărbători. Unii cântă la instrumente muzicale, cum ar fi chitară, tamburină şi maracas, în timp ce alţii dansează. Toată lumea cântă, iar grupul se face din ce în ce mai mare trecând de la o casă la alta.
Novenas este o serie de rugăciuni cu cereri şi mulţumiri care se spun 9 zile consecutive începând cu 16 decembrie. Familiile se adună pentru a recrea scena naşterii Mântuitorului şi pentru a se ruga împreună. Novenas se pot ţine în case diferite în fiecare noapte.