Un alt cutremur in Italia. Romanii de acolo povestesc cum l-au trait

Cel puţin două persoane sunt în stare gravă în orăşelul Amatrice în urma cutremurului produs la ora 7.40 (8.40, ora României) la adâncimea de doar 10 kilometri. Inţial, Institutul american de geofizică (USGS) a anunţat o magnitudine de 7,1, revizuită ulterior la 6,5. Institutul italian de geofizică şi vulcanologie a anunţat o magnitudine iniţială de 6,1, revizuită ulterior la 6,5.
Conform unor surse citate de Corriere della Sera, în localitatea Tolentino (regiunea Marche) s-a prăbuşit o biserică în timpul slujbei de duminică. Nu este clar dacă vreo persoană a rămas blocată sub dărâmături.
La Amatrice, localitate afectată grav de cutremurul din august, s-a prăbuşit o biserică şi un sediu al administraţiei locale, două persoane fiind scoase de sub dărâmături.
Zeci de persoane au fost rănite în urma cutremurului de 6,5 grade produs duminică dimineaţă în centrul Italiei, anunţă surse citate de ziarul La Repubblica.
Conform bilanţului provizoriu, cel puţin şapte persoane au fost rănite în localităţile Amatrice şi Rieti (regiunea Lazio), două fiind în stare gravă. Trei persoane sunt rănite după ce au fost scoase de sub dărâmături în orăşelul Tolentino, situat în regiunea Marche. Numeroase persoane au fost rănite în localităţile Ussita, Castelsantangelo sul Nera (regiunea Marche), Norcia şi Preci (Umbria).
Un segment al Autostrăzii Salaria a fost închis din nou din cauza riscului de prăbuşire. O măsură similară fusese luată după seismele produse acum câteva zile.
Tot ca măsură de precauţie, la Roma au fost închise catedralele San Paolo şi San Lorenzo.Bazilica San Paolo (Basilica Sfântul Pavel din afara Zidurilor Vaticanului) a suferit daune din cauza seismului şi este închisă pentru verificări, informează cotidianul Il Messaggero.
Un ascensor s-a prăbuşit într-un bloc rezidenţial situat în zona Bartolomeo Cristofori / Marconi din capitala Italiei.
Traficul rutier este suspendat în cartierul Clodia, unde două clădiri au suferit daune structurale, zona fiind izolată de poliţie şi carabinieri.
Circulaţia metroului din Roma a fost suspendată pe unele tronsoane, iar centrul istoric al oraşului este închis pentru verificări în urma cutremurului de 6,5 grade produs în centrul Italiei, numeroase clădiri din capitală, inclusiv Bazilica San Paolo, suferind daune structurale.

„Eram în campusul universitar din Camerino, este puţin în afara oraşului. Eram în pat, dormeam. L-am simțit destul de puternic. Pentru prima dată am văzut, mă rog, am prins şi celelalte cutremure, dar ăsta chiar a fost destul de tare, am văzut cum se mişcă dulapul, ceea ce înainte nu s-a întâmplat. În campus studenţii sunt destul de speriaţi, în general cei care ies primii din cameră sunt chinezii, care sunt obişnuiţi cu astfel de cutremure”.
„Noi ne aflăm în zona Romei, în Monterotondo, avem o casă seismică. Vreau să vă spun că a fost o senzaţie groaznică. Vreau să vă spun că nu a început numai lustra în casă să se mişte, ci şi uşa, tavanul, care este din lemn. A fost o senzaţie teribilă. Parcă te găseai într-o cutie din care aşteptai să se prăbuşească într-un moment sau altul totul deasurpa ta. Fetiţa de 7 ani fuge dintr-o parte în alta a casei. A fost o senzaţie groaznică. A fost un cutremur mai mare. (...) L-am simţit foarte, foarte puternic şi s-a simţit nu numai la Roma. Prietenii mei din Napoli, Vicenza, s-a simţit dintr-un cap al altul al Italiei”.