Un sfert dintre decesele din rândul adultilor sunt cauzate de dietele precare, arată Global Nutrition Reportt

12.12.2021 - Conform raportului, aproape 150 de milioane de copii din toată lumea sunt subdezvoltați și alți aproape 40 de milioane sunt supraponderali. Ultimii doi ani, marcați de pandemia de COVID-19, a dus la accentuarea foametei, mai arată cercetarea.
După cum progresează lucrurile, țările lumii nu vor putea îndeplini, până în 2025, toate obiectivele setate de Organizația Mondială a Sănătății, relevă raportul.
Acestea sunt:
  • reducerea cu 40% a numărului de copii sub 5 ani subdezvoltați;
  • reducerea cu 50% a anemiei în rândul femeilor;
  • reducerea cu 30% a nașterilor de copii cu greutate mică; fără creștere a supraponderalității în rândul copiilor;
  • creșterea cu 50% a ratei de hrănire exclusiv la sân a copiilor în primele șase luni de viață; reducerea și menținerea procentului de copii malnutriți la sub 5%
Nu mâncăm suficiente legume și fructe!
Obiceiurile alimentare nu sunt, în general, la nivel global, nici sănătoase și nici sustenabile, este concluzia principală a raportului.
48% din populația lumii mănâncă prea multe sau prea puține calorii.
Asta duce la o greutate corporală dezechilibrată: fie supraponderalitate (26%), fie obezitate (13%), fie sub greutatea normală. La nivel global, consumul de legume este cu 40% sub cantitatea recomandată de consum zilnic (trei porții), consumul de fructe este cu 60% sub cantitatea recomandată (două porții), iar cel de nuci, cu 70%.
În schimb, consumul de carne roșie și carne procesată este de aproape cinci ori mai mare peste cantitatea zilnică recomandată. Doar consumul de lapte și pește se află în limitele recomandate.
Conform raportului, doar cu mici diferențe, nicio regiune nu respectă recomandările pentru o dietă sănătoasă. Țările subdezvoltate continuă să aibă cel mai scăzut consum de mâncare sănătoasă, adică de legume și fructe. Tot ele au cele mai mari rate ale populației sub greutatea normală.