Una din patru persoane care au decedat anul trecut în Bucureşti în accidente de circulatie, a fost un pieton indisciplinat

26.01.2023 - Potrivit polițiștilor de la Brigada Rutierã, din cauza indisciplinei pietonilor, anul trecut în Capitală au avut loc 99 de accidente în urmă cãrora au decedat 11 persoane, iar 89 au fost rãnite grav.
Specialișții în siguranțã rutierã spun cã indisciplina pietonilor în trafic are la bazã mai multe elemente printre care inconștiența acestora cât și lipsa trecerilor de pietoni.
Și în Franța, potrivit datelor oficiale, 16% dintre victimele accidentelor de circulație sunt pietoni. Aproximativ 85% dintre victime s-au accidentat în momentul în care traversau o trecere pentru pietoni sau o zonă situată în apropierea unei astfel de treceri semnalizate. Cele mai multe accidente se produc din neatenția pietonilor care privesc mai mult spre telefonul mobil când traversează în loc să observe mașinile. 65% recunosc și spun că sunt neatenți din cauza telefonului. Autoritățile franceze au decis să intensifice acțiunile de prevenție și de educație rutieră pentru reducerea acestor accidente, să semnalizeze mai bine pasajele pentru pietoni, să amendeze folosirea telefonului mobil la volan și să propună zone cu circulație restrânsă în locurile cu mulți pietoni
În Spania majoritatea drumurilor care au mai multe benzi pe sens nu au treceri pentru pietoni, ci pasarele, iar străzile cu o singură bandă din cartiere au limitatoare de viteză la trecerile pentru pietoni și se poate circula cu 20 sau 30 de km la oră. Acesta este și motivul pentru care în Spania, comparativ cu țara noastră, anul trecut, numărul pietonilor morți în accidente a fost foarte mic: 126. La noi, numai în Bucureșți, au fost înregistrate 181 de decese.