Una din trei mame nu a fost la control, în timpul sarcinii, la un medic specialist. Reiese dintr-un studiu recent al Organizatiei Salvați Copiii

21.11.2023 - România e pe primul loc în Europa la numărul de mame minore. Cele mai multe sunt în zonele cu un nivel de trei scăzut.
Sistemul e limitat. Peste 300 de comune nu au medic de familie. Acesta este un alt motiv pentru care statisticile arată atât de îngrijorător.
Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţii Copiii România: Una din 10 nu a fost la medicul de familie deloc pe durata sarcinii, 34% au fost la medicul ginecolog. Jumătate din cele care au fost la medic au spus că au trebuit să îşi plătească analizele. Foarte multe, aproape 18 %, aveau vârste între 13-18 ani și 70 % dintre aceste femei spun că nu au folosit niciodată o metodă de contracepţie.
Venera Bucur, medic de familie: Cred că trebuie să ne folosim de asistentul social din comunitate. El trebuie să fie veriga în liantul ăsta al echipei, alături de medicul de familie, de medicul ginecolog, de asistenta medicului de familie și mai ales de asistenta medicală comunitară care în multe zone lipseşte.
4000 de mame aflate într-o situaţie vulnerabilă au primit Cutia Bebeluşului, ce conţine tot ce are nevoie copilul în primul an de viaţă.

sursa: TVR