Unde putem beneficia de tratament dentar decontat de casa de asigurări

30.07.2018 - În Centrul de Sănătate Multifuncţional "Sfântul Nectarie" din Bucureşti funcţionează două din puţinele cabinete stomatologice publice din capitală. În toată ţara mai sunt 45. Asta în timp ce numărul clinicilor private creşte de la un an la altul.
„Reţeaua publică de cabinete stomatologice a dispărut de mult. Adică imediat după revoluţie, subit, s-au închis cam toate cabinetele. A facilitat dezvoltarea mediului privat. Stomatologia în proporţie de 99% este privată”, spune Cristian Hoţoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.
Serviciile medicale ale clinicilor private sunt mult prea scumpe pentru buzunarele oamenilor: variază de la 100 de lei până la mii de euro. Marcel Ene a scos din portofel 6000 de euro pentru o refacere completă a danturii, după ce toată viaţa a luptat cu parodontoza.
„Ar fi binevenită o susţinere. În fiecare lună ni se reţin la asigurări. Sunt sigur că totuşi în momentul de faţă este o tehnologie modernă şi este cam scumpă faţă de nivelul mediu. Măcar 25-30%. Cu această mică susţinere ar conferi plătitorului de taxe o linişte”, spune Marcel Ene, pacient.
Din aproape 15.000 de cabinete stomatologice private, câte sunt în prezent, doar 3.000 şi ceva au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.