Vaccinul anti-Covid AstraZeneca și trombozele. Vor fi făcute noi recomandări la nivel european

07.04.2021 - Un reprezentant de prim rang al Agenţiei Europene a Medicamentului spune explicit că există o legătură între serul britanic AstraZeneca şi cazurile de tromboză. Şi toată Europa asteaptă mâine explicații oficiale ale agenției. Președintele Comitetului de vaccinare de la noi crede că serul nu va fi retras, dar efectele acestor suspiciuni se văd: o treime dintre românii programați la imunizare cu AstraZeneca s-au retras.
Trombozele de după vaccinarea cu AstraZeneca nu sunt o coincidență. O spune tranșant coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul Agenției Europene a Medicamentului, Marco Cavaleri.
Putem să o spunem, e clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim încă ce anume declanşează această reacţie. În următoarele ore vom anunţa că există o legătură, dar va trebui să înţelegem mecanismul. Printre persoanele vaccinate există un număr de cazuri de tromboze cerebrale la persoanele tinere mai mare decât ceea ce ne aşteptam. Trebuie să spunem acest lucru, a precizat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA.
Experții Agenției Europene analizează situația iar joi urmează să facă un anunț oficial pe această temă.
Deciziile sunt așteptate şi de oficialii din România.
Valeriu Gheorghiță, preşedintele CNCAV: Suntem aproape convinși că nu se va retrage autorizarea de punere pe piață, pentru că avem date care arată că această frecvență este foarte rară. Ne așteptăm să se facă recomandări particulare, poate pentru un anumit profil de persoană, care eventual să fie la risc să dezvolte aceste tipuri de evenimente trombotice.
În România, o treime dintre cei care aveau programare la vaccinarea cu AstraZeneca au renunțat.