Val de anchete în tară, după ce gradul de recenzare a depăşit 100% în mai multe localităti

10.08.2022 - Val de anchete în ţară după ce în multe localitati gradul de recenzare a depăşit sută la sută. În Gorj, după primele rezultate de la recensământ, o astfel de situatia fost stabilită în 50 de localități. Autorităţile vor analiza dacă datele introduse în sistem sunt corecte. Primele anchete se vor face în Târgu+Jiu și în localitatea Telești.
Oficialii de la Institutul Național de Statistică spun că se vor face verificări în toată țară.
Tudorel Andrei, președinte, Institutul Național de Statistică: „Va exista etapă post-culegerea datelor, în care noi venim să verificăm în teren calitatea datelor culese. Până la începutul lunii decembrie, sunt două acțiuni foarte importante pentru verificarea calității datelor, a validării și a completării bazei de recensământ.”
Și muncă recenzorilor va fi verificată.
Vasile Ghețău, vicepreședinte, Consiliul de Comunicare și Transparență al Recensământului: „Există un recenzor-șef, care în mod normal are această misiune de a verifica zilnic ce se face și cum se face.”
Potrivit specialiștilor, în chestionarele de recenzare există relații logice, care au fost definite de statisticieni, care nu permit introducerea datelor la întâmplare. Astfel, unui recenzor i-ar fi fost foarte greu să răspunde corect la întrebările din chestionar, fără persoanele care se recenzeaza. În plus, ar fi trebuit să aibă și codul numeric personal.