Valeriu Gheorghiță, despre varianta Delta: O persoană infectată poate genera 6, 7 cazuri secundare

08.07.2021 - Încă doi români infectați cu varianta Delta a SARS-CoV-2 și-au pierdut viața. Vorbim despre doi bărbați din Bacău, de 35, respectiv 62 de ani, care fuseseră în Finlanda. Cei doi pacienți nu erau vaccinați împotriva COVID-19. La nivelul județului Bacău vorbim despre un focar cu 6 cazuri, în cadrul unei familii. În România, au fost confirmate, până la acest moment, 57 de infectări cu tulpina Delta, în 9 județe din țară. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Ilfov, Argeș și București. Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit la Digi24 despre varianta Delta și a explicat de ce este mai periculoasă și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva acesteia.
Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare: În România vorbim acum de aproximativ 28%, rată de acoperire vaccinală din populația eligibilă, anume populația peste 12 ani.
După cel puțin o doză de vaccin se reduce transmiterea cu 30 până la 50%. Deci cineva infectat după prima doză de vaccin are cu 50% mai puțin risc să transmită boala.
Fără a crește numărul de persoane vaccinate, va fi foarte greu să evităm mai târziu o creștere a numărului de cazuri.
O persoană infectată cu varianta Delta poate să genereze 6, 7 cazuri secundare. Asta înseamnă o rată de atac foarte crescută în rândul populației, și mai ales în rândul populației neimunizate.
O altă caracteristică este de a scăpa parțial de sub efectul protector al anticorpilor neutralizanți, care sunt dobândiți prin trecerea prin boală. O persoană care a făcut boala are anticorpi o perioadă de 3, 6, 8 luni și scade riscul de reinfecție.
Această variantă Delta reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor obținuți prin trecere prin boala naturală cu 20 până la 50%. Ca atare, un om care a trecut printr-o infecție cu o altă variantă, are un irsc de până la 50% să se reinfecteze cu această variantă Delta. Asta, în lipsa vaccinului.

sursa: Digi24