Vegetale versus carne- un nou studiu stiintific

O echipă de cercetători americani a publicat recent concluziile unor studii în domeniul nutriției, care s-a întins pe o perioadă de 3 decenii și care așază vegetalele în contrast cu alimentele din carne în cursa pentru o viață lungă.
Studiul publicat, în JAMA Internal Medicine, a fost condus de dr. Mingyang Song, cercetător la Spitalul General Massachusetts și la Școala de Sănătate Publică Harvard. Rezultatele studiului leagă consumul de carne (în special de carne roșie) de un risc de deces ridicat. Cât despre consumul de proteină vegetală, spun cercetătorii, efectul este invers.
Song menționează că importantă pentru o sănătate bună pe termen lung este nu doar atingerea necesarului zilnic de proteine, ci și sursa proteinelor consumate. Iar studiul așază proteina vegetală pe o treaptă superioară proteinei animale.
Proteina animală vs proteina de origine vegetală
Cercetătorii au analizat date de la 131.342 de adulți cu privire la consumul de proteine zilnice. Datele provin din două studii naționale, Nurses’ Health Study și Health Professionals Follow-up Study, care se întind pe aproape 3 decenii. Obiectivul studiului a fost examinarea modului în care consumul de proteine animale sau vegetale se asociază cu riscul de deces.
Potrivit rezultatelor, o creștere a consumului de proteine animale cu 10% înseamnă o creștere cu 2% a riscului de deces per ansamblu și o creștere cu 8% a riscului de a muri de o boală cardiovasculară. În privința proteinei vegetale, o creștere de doar 3% a fost asociată unei scăderi de 10% a riscului de deces per ansamblu și 12% a riscului mortalității asociate bolilor cardiovasculare, notează CNN.
La întrebarea de ce proteina animală este legată de mortalitate, iar proteina vegetală de scăderea riscului mortalității, Song a precizat că, deși se poate încerca un răspuns, problema rămâne un mister.
Trebuie menționat că asocierea consumului de proteine animale cu riscul de deces a fost mai pregnantă în rândul participanților care aveau cel puțin un obicei nesănătos în stilul de viață, precum fumatul, consumul mare de alcool, obezitatea sau inactivitatea fizică.
Alimentația ideală după acest studiu
„Sursele bune de hrană ar fi pâinea din cereale integrale, cereale, nuci și legume”, spune Song. Tot el recomandă și soia ca fiind o sursă bună de proteine, notează CNN.
Iar Kim Robien, profesor asociat la Institutul de Sănătate Publică din cadrul Universității „George Washington”, care nu a fost implicată în studiu, a făcut următoarea observație: „Oamenii a căror dietă cuprinde predominant proteine de origine vegetală tind să își mențină mai ușor greutatea în limitele normale și riscă mai puțin să sufere de boli cronice, precum cele cardiovasculare, diabet sau cancer.”
Studiul a notat rezultate mixte cu privire la ouă și lactate, despre care cercetătorii susțin că nu sunt atât de periculoase pentru sănătate precum carnea roșie sau cea procesată, dar sunt mai nocive decât peștele sau carnea de pui. „Când sunt comparate lactatele și ouăle și de cealaltă parte carnea roșie, pot fi considerate o sursă bună, dar peștele și puiul ar fi o sursă mai bună”, a afirmat Song, potrivit HealthDay Reporter.