Viituri devastatoare în tară. Zeci de gospodării și drumuri afectate de ape în Buzău și Bistrita-Năsăud

01.06.2019 - Ca după apocalipsă! Așa arată localitatea buzoiană Tronari, cea mai grav afectată de urgia de aseară. Doi soți și fiul lor de 40 de ani au ieșit din casă atunci când au auzit vuietul viiturii, dar nu au mai apucat să fugă din calea apelor.
Femeia și fiul ei s-au ținut de copaci, iar tatăl a fost găsit de salvatori la vale, după o oră de căutari, ținându-se de un gard.
Apele au inundat zeci de gospodarii din localitatile Tronari, Viperești și Tisau, au distrus culturile și au înecat zeci de animale. După ce au trecut apele, oamenii au scos nămolul din case cu roabele.
Prăpăd a fost și pe valea superioră a Someșului Mare, în județul Bistrița Năsăud. Drumul Național 17 D care leagă orașele Năsăud și Sângeorz Băi a fost blocat de apă și aluviuni. În comunele Rebrișoara și Feldru, aproximativ 200 de metri de șosea au fost acoperite de apa adâncă de un metru.
Și traficul feroviar a fost blocat. Un tren care circula de la Galați la Cluj Napoca a fost oprit în gara Feldru mai bine de două ore până când linia ferată a fost eliberată de aluviuni.
DN17D a fost modernizat anul trecut însă șanțurile de scurgere nu au făcut față torentului venit de pe munte. Pe alocuri, drumul este distrus complet și va trebui reabilitat.