O dietă bogată în vitamina C poate micșora riscul de deces prematur și de dezvoltare a bolilor de inimă, potrivit rezultatelor unui studiu danez.
Experții de la Universitatea din Copenhaga și Spitalul Herlev și Gentofte au ajuns la această concluzie după ce au analizat datele legate de codul genetic și de consumul de fructe și legume a circa 100.000 de locuitori din Danemarca. Pentru studiullor, au urmărit în special persoane care au dezvoltat boli cardiovasculare și persoane cu predispoziția de a avea o concentrație crescută de vitamina C în plasmă.
„Putem vedea că aceia care consumă o cantitate mai mare de fructe și legume au un risc cu 15% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare și un risc cu 20% mai mic de a deceda prematur, comparativ cu cei care mănâncă foarte rar fructe și legume. În același timp, putem observa că reducerea riscului este legată de concentrația mare de vitamina C din sânge, provenind de la fructe și legume”, a declarat autoarea studiului, Camilla Kobylecki, doctorand la Departamentul de Biochimie Clinică din cadrul Spitalului Herlev și Gentofte.
Concluzia e întărită și de faptul că persoanele care au consumat fructe și legume din belșug și cele cu predispoziție genetică pentru un nivel mai ridicat de vitamina C au obținut rezultate similare în ceea ce privește riscul de deces sau de dezvoltare a bolilor de inimă, notează Medical Daily.
În ceea ce privește sursa de vitamina C, experții recomandă fructele și legumele proaspete, în detrimentul suplimentelor alimentare. „Poți consuma suplimente de vitamina C, dar este o idee bună să îți iei doza de vitamina C dintr-o alimentație sănătoasă, care te va ajuta în același timp să dezvolți un stil de viață mai sănătos pe termen lung, în beneficiul general al sănătății tale”, a declarat Børge Nordestgaard, profesor la Universitatea din Copenhaga.
Printre alimentele cele mai bogate în vitamina C se numără papaya, broccoli, varza de Bruxelles, căpșunile, ananasul, portocalele, kiwiul, conopida, grepfrutul, roșiile, lămâile, chimenul dulce sau pepenele verde.
Există însă și experți care se declară sceptici cu privire la rezultatele acestei cercetări. „S-ar putea ca nivelul ridicat de vitamina C din consumul crescut de fructe și legume să reprezinte un indicator pentru mulți alți compuși benefici pentru sănătate care se regăsesc, de asemenea, în legume și fructe”, a declarat Karen Ansel, expert în nutriție, pentru Yahoo Health.
Cu toate acestea, studii anterioare au găsit multiple asocieri între consumul de vitamina C și menținerea sănătății. Experții de la Universitatea din Ulm au observat că pacienții cu Alzheimer în stadiu incipient prezentau un nivel mai scăzut de vitamina C și beta-caroten comparativ cu persoanele sănătoase.
De asemenea, experții de la Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie susțin că vitamina C contribuie la protejarea celulelor, la reconstrucția țesuturilor conjunctive și la vindecarea rănilor. Aceștia le recomandă adulților să consume zilnic 40 de grame de vitamina C, prin intermediul alimentelor.