Vânzarea băuturilor energizante, interzisă minorilor. Amenzi între 25.000 şi 50.000 de lei pentru operatorii care nu respectă prevederea

21.02.2024 - Minorii nu vor mai putea cumpăra băuturi energizante. Legea votată în Parlament interzice inclusiv vânzarea de sucuri energizante la automatele de băuturi răcoritoare sau în apropierea școlilor. Comercianții care nu respectă regulile riscă amenzi de zeci de mii de lei.
Au fost 238 voturi pentru, 12 abțineri și un vot împotrivă. 
Astfel de băuturi nu vor putea fi achiziționate de cei mici din dispozitivele amplasate în interiorul instituțiilor. Și nici nu vor putea fi comercializate în proximitatea unităţilor de învăţământ. 
Operatorii economici care nu vor respecta prevederile legale riscă amenzi între 25.000 şi 50.000 de lei. 
Alfred Simonis, deputat PSD, inițiator al proiectului: Această lege vine în urma unor discuții serioase, în urma unor dezbateri cu asociații de părinți, de profesori, cu asociații care se ocupă de copii care ne-au spus că în România și nu numai se ajunge chiar la decese în urma consumului excesiv de sucuri, băuturi energizante. 
Proiectul include în categoria băuturilor energizante şi a derivatelor acestora băuturile care conţin combinaţii variate de alcool, carbohidraţi, vitamine, minerale cu două sau mai multe substanţe.  
Băuturile energizante, un pericol pentru copii și adolescenți
Adela Bâlea, profesoară de chimie: Aceste energizante conțin două substanțe care acordă corpului energie: taurină și niacină. Având în vedere că tinerii sunt tentați să consume, să consume, creează o anumită dependență. Exact cum conține și potențiatorul de gust pe care îl bagă în fast food-uri. Faptul că se adună o cantitate mai mare, supune inima la un efort mai mare, pomparea de sânge se face cu un efort mai mare.  
Băuturile energizante conțin cantități mari de cofeină și alte substanțe stimulente care au efecte adverse asupra sănătății mintale, mai ales când sunt consumate în exces sau în combinație cu alcool. 
În cazul tinerilor cu vârsta sub 21 de ani, aceste efecte pot fi catastrofale, a semnalat un studiu publicat de revista Public Health. 
Mulți copii și tineri apelează la energizante pentru a învăța mai mult și a-și crește performanțele școlare. În realitate, ele au un efect contrar celui așteptat, au mai observat cercetătorii. 
Creșterea energiei este urmată de obicei de o scădere accentuată a atenției și concentrării. În consecință, scade capacitatea de asimilare și procesare a informațiilor în timpul studiului. 
Cercetătorii au identificat și o asociere cu bolile alergice, rezistența la insulină, eroziunea dentară și cariile.

sursa: TVR