Vremea extremă scumpește asigurarea locuintei. Anul trecut au fost plătite despăgubiri de aproape 24 de milioane de lei

17.07.2024 - Fenomenele meteo extreme, tot mai frecvente, ne vor scumpi asigurările obligatorii de locuinţe. Sunt semnale venite din partea asiguratorilor, pe motiv că numărul pagubelor provocate de alunecările de teren şi de inundaţii creşte de la un an la an. Acum protejarea locuinţei în faţa dezastrelor naturale costă cel mult 130 de lei pe an. Cu toate acestea, doar o casa din cinci este asigurată.
Sunt dezastre naturale pe care nu le putem prevesti şi nici preveni. Tot mai dese, nu doar în România, ci la nivel mondial. Așa încât asiguratorii iau în calcul scumpirea poliţei obligatorii care ne protejează locuinţa. 
SORIN MITITELU – vicepreşedinte al ASF: Costă mai mult să nu ai asigurare decât să o ai. Acest risc climatic devine din ce în ce mai semnificativ şi, prin urmare, va avea un impact asupra primei de risc.
 COSMIN TUDOR – director general adjunct, PAID: Reasigurătorii, care sunt acele companii care ne asigură pe noi asiguratorii, dacă aceşti reasiguratori plătesc din ce în ce mai multe despăgubiri, există posibilitate ca acestă poliţă la un moment dat să se scumpească. 
Reprezentantii industriei dau asigurări că până la finalul anului, cel puţin, nu vom plăti mai mult pentru protejarea locuinţei în fata fenomenele meteo extreme. Ca să îţi asiguri casa în caz de inundaţii, alunecări de teren sau cutremur plăteşti acum cel mult 130 de lei pe an. 
La nivel naţional, patru din cinci locuinţe nu au asigurare obligatorie. Datele oficiale arată că Bucureştiul şi Ilfov au cel mai mare grad de acoperire din acest punct de vedere. 40% din case au o asigurare obligatorie. La polul opus se află judeţul Vaslui. Aici doar o locuinţă din 100 este protejată în caz de dezastre naturale. 
Anul trecut au fost deschise peste 4 mii de dosare de daună şi au fost plătite despăgubiri de aproape 24 de milioane de lei. Aproape jumătate din sumă a fost achitată în judeţul Gorj, ca urmare a cutremurelor produse. 
Asigurarea obligatorie nu vizează furtunile, care sunt tot mai frecvente. 
ALINA BĂRBULESCU – reprezentant UNSAR: Doar în ultimi 5 ani, cea mai mare despăgubire achitată ca urmare a producerii unei furtune a fost achitat anul trecut şi a avut o valoare de aproximativ 80 de mii de euro. Doar ca urmare a unei furtuni. 
Potrivit legii, dacă nu ai asigurare a locuinţei în caz de dezastre naturale poti plati o amenda de până la 500 de lei, dar autorităţile locale au dat doar avertismente, pana acum.

sursa: TVR