Zeci de tornade în SUA, ciclon în India și Bangladesh, alunecare masivă de teren în Papua Noua Guinee, cu mii de morti

28.05.2024 - Zeci de tornade s-au abătut asupra statelor americane Texas și Oklahoma. Cel puțin 15 persoane au murit după ce natura s-a dezlănţuit. Dezastru şi pe continentul asiatic, în India şi Bangladesh, unde patru persoane şi-au pierdut viaţa. Un ciclon a lovit zona de coastă a celor două ţări. Iar în Papua Noua Guinee, o alunecare masivă de teren a ucis peste două mii de oameni.
Serviciul american de meteorologie a înregistrat, weekendul acesta, 25 de tornade. Salvatorii au lucrat la foc continuu pentru a-i ajuta pe supravieţuitori. În mai multe regiuni, intemperiile puternice au distrus clădiri şi au avariat, la scară largă, sistemele de furnizare a energiei electrice. În Texas, sunt cel puţin şapte morţi, iar cifra va creşte, anunţă autorităţile.  
Vremea rea a amânat startul celei de-a 108-a ediţii a celebrei curse auto de la Indianapolis. Aproape 500 de mii de case au rămas fără electricitate, din Texas până în Ohio. 
Furtuni puternice şi ploi abundente au lovit zona de coastă a Indiei şi Bangladeshului. Cel puţin patru persoane şi-au pierdut viaţa. Vântul puternic a rupt liniile de electricitate, a smuls copacii din rădăcini şi a distrus acoperişul caselor. 
Familii întregi au fost îngropate de vii în Papua Nouă Guinee, în urma unei alunecări de teren care a lovit ţara insulară. Accesul în zonă este extrem de dificil, iar şansele ca echipele de salvare să mai găsească supravieţuitori sunt nule. În localitatea calamitată trăiau în jur de 4.000 de persoane, iar jumătate dintre acestea au fost înghiţite de pământ.

sursa: TVR